Creditul ipotecar sau de investitii imobiliare

Valoarea creditului

Valoarea minimă a unui credit poate fi de 5.000 euro iar cea maximă de 200.000  euro, în funcție de criteriile tale de eligibilitate și de condițiile băncilor partenere.

Perioada creditului

De la 60 luni la 360 de luni, ultima rata nu mai târziu de data împlinirii vârstei de 65 sau 70 de ani.

Scopul

Achiziția unei case sau al unui apartament.

Venituri acceptate

Veniturile din salarii, pensii și PFA sunt considerate venituri de bază, pe lângă care se mai pot accepta și venituri suplimentare din chirii, drepturi de autor sau dividende.

 

Dobânda

Fixă pe 5 sau 10 ani sau variabilă. Dobânda fixă în general este puțin mai mare decât cea variabilă. Nu există comision de rambursare anticipată, fiind posibilă rambursarea anticipată totală sau parțială a creditului în orice moment fără niciun cost.

Dobânda variabilă este compusă dintr-o marjă fixă a băncii (care nu se schimbă niciodata pe întreaga perioadă a creditului) plus indicele ROBOR (actualizată de BNR de 4 ori pe an: 31.03, 30.06, 30.09 și 31.12)

Coplătitori

Coplătitor poate fi sotul/sotia,o ruda de grad 1 (mamă/tată, fiu/fiică) sau partenerul/partenera care are locuieste si gospodareste impreuna cu imprumutatul.  

Garanții

Garantia principala a acestui credit o constituie imobilul care se achizitioneaza, asigurarea de imobil, asigurarea de viata a titularului creditului (la unele banci) si veniturile participanților la credit .

Acte necesare

  1. Document de identitate
  2. Acord de verificare a veniturilor din salarii și pensii la ANAF. În cazul angajaților MAI/MAPN – adeverință de salariu în original, tipizat al băncii la care se solicită creditul. În cazul pensionarilor MAI/MAPN – decizie și ultimul talon de pensii (în copii)
  3. Document aferente veniturilor din PFA, chirii, drepturi de autor și dividende-daca este cazul
  4. Documentele aferente imobilului care urmează a fi achiziționat